Låt inte väder och vind stoppa dig från att cykla i vinter. Med rätt utrustning och belysning kan du fortsätta att pendla på två hjul året runt och gynna både hälsa, plånbok och miljö. Här är cykelexpertens bästa tips för att trampa tryggt och säkert när kylan och halkan slår till.
Att cykelpendla på vintern har många fördelar. Vintertid kan det vara en extra stor utmaning att fånga dagsljuset, men genom att välja cykeln får du både ljus, vardagsmotion och frisk luft. Dessutom undviker du förseningar och inställda avgångar som ofta kommer med kylan, och kan njuta av att det är gott om plats i cykelbanan. När förmånscykelaktören Lease a Bike kartlägger svenskarnas inställning till cykelpendling ser nästan 20 procent vädret som ett hinder för att ta cykeln till jobbet. Mellan november och februari är halka på grund av snö och is orsaken för över hälften av alla som skadas allvarligt på cykel visar en rapport från Statens väg- och transportforskningsinstitut*. Men låt inte väderleken stå i vägen, menar cykelexperten och en av Lease a Bikes 250 lokalt anslutna cykelhandlare Niklas Lagermark – allt handlar om rätt utrustning.
– Föga förvånande är våra nordiska väderförhållanden en vanlig ursäkt till att cykeln ställs undan vintertid. Men med säsongsanpassad utrustning och regelbunden service är cykeln ett smidigt, kostnadseffektivt och säkert färdmedel året runt, säger Niklas Lagermark, cykelexpert på Cykelhuset i Högsbo, Göteborg.
Cykelexpertens sex tips för säker vinterpendling
- Byt till dubbdäck
Att byta till dubbdäck ger avsevärt bättre grepp på hala underlag jämfört med vanliga däck och gör att du kan cykla i vanligt tempo utan rädsla för att vurpa. Ju fler dubbar, desto bättre grepp. Dessutom är dubbdäck i bra kvalitet en god investering som kan hålla i upp till fyra säsonger. Glöm inte att cykla in de nya dubbdäcken på torr asfalt innan ishalkan slår till, så att dubbarna får sätta sig ordentligt.
- Vinterserva din cykel
Låt inte service bara höra till våren, inför vintern är besöket till cykelverkstaden ännu viktigare, eller om du själv sitter på kunskaperna att serva cykeln. Vintersäsongen ställer högre krav på säkerhet och slittålighet. Grus, salt och smuts sliter ned kedjor, växlar och bromsar snabbare och behöver därför kontrolleras ordentligt.
- Ha rätt belysning
I Sverige är det lag på cykelbelysning när mörkret faller på. Se till att du har vitt eller gult fast ljus framtill och rött ljus baktill med en synlighet på 300 meters avstånd – utan att blända mötande trafik. Oavsett om du cyklar i upplyst stadsmiljö eller på landsbygd är ljusstyrkan på belysningen viktig. Med 300 lumen får du god sikt över vägbanan och minskar risken för att missa hinder på vägen.
- Öka din synlighet
Utöver belysning är det även lag på reflexer. Med vit reflex framtill, röd reflex baktill och vit eller orange reflex på sidan prickar du rätt enligt reglerna. Låt gärna reflexer pryda dina rörliga delar också, som skoöverdrag och handskar. Ett ytterligare sätt att öka synligheten är detaljer i neongult som syns överlägset bäst på långt avstånd.
- Kläder efter väder
Håll dig varm och torr under cykeIpendlingen i vinter. Allt som sticker ut från kroppen behöver extra skydd – öron, händer och fötter. Upptäck skoöverdrag som skyddar mot stänk, vindavvisande hjälmmössor, värmande vantar och armvärmare. Cykeln behöver också sin egen vinterklädsel – glöm inte sadelskyddet.
- Använd alltid hjälm!
Även om du har dubbdäck och servat cykeln noggrant så är hjälm en avgörande faktor för din säkerhet om du skulle trilla. Kom ihåg att hjälmen är en färskvara med en hållbarhet på tre till fem år och alltid behöver bytas ut efter en olycka. Välj gärna en hjälm med rotationsskydd inuti, till exempel MIPS, som minskar risken för hjärnskakning.
*Rapport: Oskyddade trafikanters inblandning i olyckor och deras skadeutfall, Statens väg- och transportforskningsinstitut, 2022.
Om Lease a Bikes undersökning
Undersökningen genomfördes i mars 2023 i Norstats onlinepanel. 1000 respondenter i åldrarna 25–55 år, riksrepresentativt urval med avseende ålder, kön och region. I den del av rapporten som handlar om cykelpendling till arbetet har de svenskar som angett att de är heltidsarbetande, deltidsarbetande eller egenföretagare fått svara på frågorna. Detta utgör 85 procent av urvalet.
Om Lease a Bike
Lease a Bike är en del av Bike Mobility Services som är en marknadsledande leverantör av förmånscyklar både i Sverige och globalt. Bolaget ägs av Volkswagen Financial Services och Pon som bl.a. är världens största cykelkoncern med varumärken som Gazelle, Cannondale och Urban Arrows i gruppen. Lease a Bike erbjuder enkelhet, flexibilitet och trygghet och arbetar för att göra cykling tillgängligt för alla. Deras breda utbud av cyklar från lokala cykelhandlare och smidiga leasingprocess gör det enkelt för arbetsgivare att investera i anställdas välbefinnande och samtidigt främja miljövänliga transportalternativ.